Tijmen Bos Architecten | verbouwing tot moderne villa
verbouwing tot moderne villa - upgrade - architect - stucwerk - entree - licht - ruimte - de 1e ontwerp stap ©Tijmen Bos Architecten

Project van de maand: vrijstaande woning verbouwd tot moderne villa

Voor een vrijstaande jaren 70 woning wenst een opdrachtgever een verbouwing tot moderne villa. De woning wordt groter. Er is dus extra ruimte. Maar belangrijker is dat het karakter van de ruimte radicaal vernieuwd wordt. Het ontwerp van Tijmen Bos zorgt voor licht, ruimte en een versterkte relatie met de tuin. Het resultaat is een verrassende transformatie van een woning tot moderne villa.

Kennismaking

Belangrijk voor een succesvol project is een grondige kennismaking met de opdrachtgever. Die ontmoeting gaat bij ons verder dan een handje en een kort gesprek. Een geslaagd ontwerp weerspiegelt hoe u leeft en waar u van droomt. Met andere woorden: uw woning laat zien wie u bent. Dus dat willen wij bij Tijmen Bos Architecten graag weten. Aan de hand een uitgebreid gesprek wordt het persoonlijke ontwerp dan op uw wensen en behoeften afgestemd.

Schetsontwerp

Dat is ook hier gebeurd. En, nadat het schetsontwerp gepresenteerd was, gebeurde er iets moois. De opdrachtgevers konden alle besproken wensen en behoeften herkennen in het schetsontwerp. Ze waren dan ook oprecht tevreden over het schetsontwerp. Maar, toen ze het ontwerp verder op zich in lieten werken, beseften ze dat hun wensen eigenlijk iets anders waren dan zijzelf oorspronkelijk dachten. Juist doordat ze het schetsontwerp in handen hadden, konden ze nu hun behoeften nog duidelijker verwoorden. En toen werd heel snel duidelijk hoe en waarom het ontwerp aangepast zou moeten worden.

Daarom is het de 1e ontwerp stap

Het proces van kennismaking, opstellen van het Programma van Eisen, maken van het schetsontwerp, noem ik de 1e ontwerp stap. En dat is precies om deze reden. Een geslaagd ontwerp geeft nieuwe inzichten over de wensen, behoeften en mogelijkheden. Inzichten die er zónder de 1e ontwerp stap niet zouden zijn geweest. Ik maak met enige regelmaat mee, dat een ontwerp in één keer bijna helemaal goed is. En dat is bijzonder bevredigend als architect. Maar ik geniet er dus net zo van, wanneer het schetsontwerp tot nieuwe inzichten leidt, waardoor het ontwerp verbeterd kan worden. Daarom noem ik het ook de 1e ontwerp stap…

Ruimte en licht zorgen voor upgrade

Naar aanleiding van de nieuwe inzichten is in het ontwerp de verbinding tussen de woning en de achtertuin aangepast. Dit sloot niet alleen praktisch beter aan bij de wensen en behoeften. Het levert ook een forse kostenbesparing op. Maar vooral sluit het vernieuwde ontwerp beter aan bij de oorspronkelijke visie van de opdrachtgevers, een verbouwing tot moderne villa! Daarin hebben de ruimtes niet slechts voldoende licht, maar vormen ruimtes en licht één nieuw architectonisch geheel. Daarbij transformeert het ontwerp het karakter van de woning tot een moderne villa. Twee nieuwe vrijstaande muren geven de ruimte om de villa een architectonisch karakter. Daarmee worden de tuin, het zwembad en de garage een onderdeel van de totale compositie en krijgt de entree van de woning een vleugje dramatiek mee. Ook speelt het ontwerp van de villa veel meer in, op de niveauverschillen om de woning heen.

Materialen

De transformatie van de woning wordt gecompleteerd door de materialisatie. Door stucwerk op de gevels en houten accenten toe te passen, worden bestaand en nieuw tot een geheel gesmeed. In de volgende stappen van het ontwerpproces zullen de exacte kleuren hiervan, samen met de opdrachtgevers, bepaald worden. Zo krijgt deze verbouwing tot moderne villa stap voor stap vorm. Werkend van grof naar fijn, van de 1e ontwerp stap naar het omgevingsvergunning aanvragen, helpt Tijmen Bos Architecten u om alle belangrijke beslissingen te nemen. Uiteindelijk leiden die stappen tot een woning die bij u past en die weerspiegelt wie u bent.

Heeft u behoefte aan nadere informatie? Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!

verbouwing tot moderne villa - upgrade - architect - stucwerk - zwembad - licht - ruimte - de 1e ontwerp stap ©Tijmen Bos Architectenverbouwing tot moderne villa - upgrade - architect - stucwerk - zwembad - licht - ruimte - terrassen ©Tijmen Bos Architecten

Tags