Tijmen Bos Architecten | Architectuur is vormgeven aan wensen en grenzen
nieuwbouw woning - hoe - architectenbureau - vrijblijvende kennismaking - wensen én grenzen

Architectuur is vormgeven aan wensen én grenzen

Altijd wanneer opdrachtgevers mij vertellen over hun wensen, voor hun nieuwbouw huis of transformatie, geniet ik. De schittering in de ogen, en de passie in hun woorden, als ze uitleggen waar ze van dromen. Ik vind het altijd bijzonder om te zien en om deelgenoot te worden van iets persoonlijks. Maar bij een bouwproject hebben we te maken met wensen én grenzen.

Maar op die wensen volgt dan vaak ook de angst. Dat het niet gaat lukken om al die aspecten tot één ontwerp samen te smeden. Het lijkt ruimtelijk niet te passen. Of wensen lijken elkaar tegen te spreken. Kan het allemaal wel? Hoe moet het nou?

Voordat opdrachtgevers bij mij aan tafel zitten, hebben ze vaak zelf al een heel traject van nadenken, kijken, dromen, brainstormen en puzzelen. Sommige ideeën passen naadloos. Andere ideeën weer helemaal niet. Soms komen opdrachtgevers dan op het punt, dat ze zich afvragen hoe het nu allemaal moet.

En omdat ik dan pas net aan tafel zit, zeg ik dan: “Dat weten we nu nog niet. Maar dat geeft niet.”

En dat licht ik graag even toe.

Verkennen van wensen én grenzen

Tijdens een intake (die overigens vrijblijvend is), gaan we samen bezig met het verkennen van wensen én grenzen. Denk aan sfeer, gebruikswensen en kosten, maar ook aan locatie en bestemmingsplanregels. Er passeert heel wat de revue. En bijna altijd zijn er aspecten die lijken te botsen, wensen die onmogelijk lijken te zijn. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat goed ontwerpend onderzoek heel vaak onverwachte kansen oplevert.

Een grens is een kans

Maar het voordeel van een grens is dat je gedwongen wordt te kiezen. Hoe ga ik verder? Wat is belangrijk? Wat weegt zwaarder? Met andere woorden, wat heeft prioriteit?

En daarmee begint het vormgevingsproces. Want of het nu gaat om een huis of villa of verbouwing of loft, in het ontwerp laten we zien wat belangrijk voor ons is. Een voorbeeld. “De eetkeuken is het ‘hart van het huis,’ EN/MAAR de woonkamer is waar we samen ontspannen.” Welke van de twee is het? “EN” of “MAAR”? Of is de woonkamer een tweede hart, een ander soort hart van het huis?

Door dit soort vragen wordt duidelijk welke relaties alle ruimte met elkaar moeten hebben in jullie huis.

Een grens is een kans. Een kans om vorm te geven aan hoe je wilt leven en aan wat daarbij belangrijk is.

Grenzen aan de ruimte

Als het over architectuur gaat, gaat het trouwens ook letterlijk over grenzen. Vloer, muren en het dak vormen de grens tussen binnen en buiten. De grens die beschermt tegen regen, kou & wind. De grens tussen privé en openbaar.

Tegelijkertijd sluiten we ons niet op in een dichte doos. Want met de plaats en vorm van ramen en deuren plaatsen geven we vorm aan onze relatie met de buitenwereld. Juist de grenzen aan de ruimte laten zien waar we wonen en leven. Niet overal, maar hier, op deze beschermde plek.

Als u inspiratie en voorbeelden zoekt, kijk dan eens naar het soort grenzen dat u ziet in een ontwerp. Welk soort grenzen past bij u? En welk soort architectuur past bij u? Modern? Of Modernistisch? Of klassiek?

Vormgeven van wensen én grenzen

Het vertalen van ideeën en behoeften naar een ontwerp is een proces en een zoektocht. Aan het begin van dat proces is het eindproduct, of het eindpunt van die zoektocht nog niet bekend. Maar als architectenbureau weten we wel hoe we moeten zoeken, welke route we moeten nemen.

Hoe passen uw wensen in de vierkante meters? En welke lichtinval of materiaal heeft u nodig voor de juiste sfeer? Zoals ik al zei: Nu Dat weten we nu nog niet. Maar dat geeft niet.

Als u wilt, gaan we dat samen ontwerpen. En hoe dat moet, dat weten wij wel!

Tags