Tijmen Bos Architecten | Verkeerde volgorde leidt tot weggegooid geld bij verbouwing
Woning-bouwen-verbouwen- verkeerde-volgorde-leidt-tot-weggegooid-geld

Verkeerde volgorde leidt tot weggegooid geld

Een verbouwing is een groot project waar je veel geld aan uitgeeft. Misschien zeg je ‘nee’ tegen een heleboel andere dingen, om je droomverbouwing financieel rond te krijgen. Dan is het dus belangrijk dat je geld nuttig wordt besteed. Dat lijkt wellicht een open deur. Toch maak ik helaas zo nu en dan mee, dat een verkeerde volgorde leidt tot weggegooid geld.

Zo had opdrachtgever Karel grootse verbouwingsplannen. De bestaande woning moest een grondige metamorfose ondergaan én flink uitgebreid worden. Die uitbreiding moest, zo dacht Karel, uiteraard door de aannemer gebouwd worden. Maar, mede omdat hij zijn handjes goed kan laten wapperen, wenste hij alvast zelf met die interne metamorfose te beginnen. Ik kan niet anders zeggen, toen ik het resultaat van Karels harde werk zag, was ik wérkelijk onder de indruk. Goede ontwerpkeuzes, uitgevoerd met een prachtige afwerking! Helaas bleek later dat de verkeerde volgorde leidt tot weggegooid geld.

Enthousiast beginnen

Aan de beslissing om te verbouwen gaat vaak een heel proces vooraf. Wanneer dan het besluit is gevallen: “we gaan verbouwen!” is er een natuurlijk verlangen om ook daadwerkelijk van start te gaan. Er zijn ideeën, plaatjes of producten gezien waarvan duidelijk is, dat gaat perfect passen. Voor de klussen die écht te groot zijn om zelf te doen, wordt no wel gezocht de geschikte partijen. Maar ondertussen worden enthousiast de -schijnbaar- kleine klussen alvast in gang gezet. Stil zitten is immers zonde van de tijd. En wachten al helemaal…

Enthousiast beginnen voelt in deze fase heel natuurlijk. Toch is het raadzaam om juist op dit moment nog niet te beginnen de verbouwing zélf!

Karel op de koffie

In zijn enthousiasme liet Karel alle kozijnen in de bestaande woning vast vervangen. De oude kozijnen waren slecht en nieuwe kozijnen zorgden meteen voor een stuk comfort. Twee vliegen in één kap, toch? Maar bij het vernieuwen van de kozijnen werd geen rekening gehouden met het na-isoleren van de bestaande woning. In Karels beleving hoorde dat namelijk bij het werk van de aannemer die de aanbouw zou gaan uitvoeren. Nadat de interieur-metamorfose van de bestaande woning klaar was, werd de aannemer uitgenodigd. Er werd gekeken naar de mogelijkheden voor de aanbouw én voor het na isoleren. Daarbij werd al heel snel duidelijk dat manier waarop de nieuwe kozijnen waren geplaatst, niet paste bij de beoogde na-isolatie van de woning. En toen zag Karel zich voor een vervelend dilemma gesteld.

Óf de kozijnen laten zitten, maar de bestaande woning niet meer na-isoleren. Dat betekende nú direct minder kosten, maar ook nog vele jaren hoge energielasten. Óf wél na-isoleren, maar alle kozijnen verwijderen en herplaatsen. Het vervelende was dat dan óók al het binnen-stucwerk in alle ruimtes hersteld zou moeten worden en Karel en zijn gezin nogmaals tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

Kozijnen plaatsen is een goed voorbeeld van werkzaamheden bij verbouwingen die niet zomaar plug & play uitgevoerd kunnen worden. Hij dacht dat dat wél kon, maar daardoor kwam Karel op de koffie…

Neem de tijd een plan te ontwikkelen

Als Karel het geduld had kunnen opbrengen om de complete plannen uit te werken, had hij tijd, geld, energie en moeite kunnen besparen. De kans is groot dat hij nog steeds zelf z’n handjes had kunnen laten wapperen, maar met veel meer plezier van z’n werk. Samen met architect en aannemer had hij alle onderdelen kunnen uitwerken, zodat ze ook goed in elkaar zouden passen. Die partijen hadden kunnen helpen nadenken over zaken als energiezuinigheid, waterdichting, vochthuishouding en brandveiligheid. Maar ook bij het bepalen van iets praktisch als de beste werkvolgorde, is de input dergelijke adviseurs cruciaal om te voorkomen dat de verkeerde volgorde leidt tot weggegooid geld. Aan het eind van dit artikel geven we een lijstje van aandachtspunten die eigenlijk altijd goede voorbereiding vragen.

Hoe kun je voorkomen dat je geld weg gooit? Vraag hulp!

Wanneer je wil verbouwen, ga je in feite een uniek product ontwikkelen: jullie gedroomde verbouwing. Ook al is het misschien een onopvallende aanbouw, toch staat nergens anders precies deze verbouwing die op precies zo’n woning aansluit. En dus, zodat jullie nog vele jaren onbekommerd van jullie investering kunnen genieten, vraag alsjeblieft hulp bij de correcte uitwerking van jullie verbouwing.

Ons bureau is gespecialiseerd in woningbouw voor particulieren. Wij scheppen er groot genoegen in te helpen om precies voor jullie woning en jullie wensen de verbouwing te ontwerpen die bij jullie past. Neem contact met Tijmen Bos Architecten op voor een vrijblijvende kennismaking waarin uitgelegd wordt hoe we samen kunnen zorgen dat uw geld goed wordt besteed!

Aandachtspunten die vaak vergeten worden

Over sommige ingrepen wordt soms iets te eenvoudig gedacht. Goede voorbereiding kan grote problemen voorkomen. Hieronder enkele onderdelen waar we recent mee te maken hebben gehad.

Vernieuwen van kozijnen:

Ventilatie

Constructie en vocht

Dit is geen complete lijst. Voor andere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Kijk hier voor meer informatie over het ontwerpproces.

Zoekt u een goede aannemer? Vraag dan naar het BouwGarant keurmerk, dat biedt zekerheid.

Tags