Tijmen Bos Architecten | Vergunningsvrije verbouwing verbindt een woning met de tuin
Vergunningsvrije verbouwing-ontwerp-gefaseerd-verbinding-tuin-licht ©Tijmen Bos Architecten

Vergunningsvrije verbouwing verbindt een woning met de tuin

Deze vergunningsvrije verbouwing verbindt een woning met de tuin. Hoewel de woning een diepe achtertuin heeft, was er geen enkele deur of raam om daar vanuit de woonkamer van te genieten. Toch zagen de opdrachtgevers dat het mogelijk moest zijn om een mooie verbinding te maken. Door de smalle ruimte die grensde aan de tuin te verbreden, is een grote glaspartij ontstaan waarmee de leefruimte overstroomt in de tuin in. Het verbreden van de woonkamer zorgt ook voor extra lucht in de ruimte, wat de beleving van de woonruimte naar een hoger niveau tilt.

Past het ontwerp bij het budget?

Door het op maat ontwerpen concept, past het ontwerp bij het budget van de opdrachtgevers van nu. Dat betekent dat het ontwerp in losse stappen kan worden gerealiseerd. Tijmen Bos Architecten hebben niet de exacte vorm voorgeschreven. In plaats daarvan zijn randvoorwaarden bepaald. Daarbinnen kunnen mogelijke volgende verbouwingen gerealiseerd worden. Hoewel het dan om verschillende verbouwingen zal gaan, uitgevoerd in verschillende fases, zal het ontwerp tóch een geheel vormen.

Goed concept begint met goed luisteren

Een goed concept begint met goed luisteren, vindt Tijmen Bos. De opdrachtgevers wisten al goed wat ze wilden en wat hun PvE was. Door goed naar de opdrachtgevers te luisteren, was het mogelijk de wensen op een realistische manier in verschillende fases te splitsen. Het onverwachte voordeel daarvan was, dat de eerste verbouwing kleiner kon worden uitgevoerd dan gedacht. Met als gevolg dat de verbouwing nu beter in het budget past.

Verbouwen relatief duur

Wat veel mensen niet realiseren, is dat verbouwen relatief duur is. Bij deze verbouwing bijvoorbeeld, is er ‘maar’ 12m² extra woonruimte gerealiseerd. Daarvoor moest de hoek van de oorspronkelijke woning worden opgevangen in een stalen draagconstructie op een aangepaste fundering. Dat staal en de fundering zijn nu niet meer te zien. Maar omdat het ontwerp is gemaakt met het oog op de toekomst, wonen de opdrachtgevers nu in een woning die op hun eigen tempo met hun mee kan groeien. En dat is een goede investering!

Mogelijkheden voor een vergunningsvrije verbouwing

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een vergunningsvrije verbouwing? Dat begint met te onderzoeken wat er kan qua bestemmingsplan & welstand. Verder is het goed als u nadenkt over uw Programma van Eisen. Met die informatie heeft u een goede basis om na te denken over de mogelijkheden. Bent u benieuwd? Maak dan een afspraak met Tijmen Bos Architecten om de mogelijkheden voor een vergunningsvrije verbouwing te bespreken, dat is vrijblijvend. Daarna weet u gegarandeerd meer over wat er wél en niet kan, en welke stappen u kunt nemen.

Vergunningsvrije verbouwing-ontwerp-gefaseerd-verbinding-tuin©Tijmen Bos Architecten

Als alle fases voltooid zijn, zou het woonhuis er zo uit kunnen  zien. (De verbouwing op de verdieping is overigens niet vergunningsvrij.)

 

Vergunningsvrije verbouwing-ontwerp-gefaseerd-hout skeletbouw ©Tijmen Bos Architecten

De aanbouw is in houtskeletbouw uitgevoerd; een lichte en snelle bouwmethode. Daardoor kon de verbouwing sneller worden uitgevoerd.

Tags