Tijmen Bos Architecten | Verbouwing van een landelijke woning maakt van binnen en buiten geheel
Verbouwing van een landelijke woning-veranda-eiken-aanbouw-zwart-hout-wit-stucwerk ©Tijmen Bos Architecten

Project van de maand : verbouwing van een landelijke woning

Door de verbouwing van een landelijke woning wordt deze zowel van binnen als van buiten ingrijpend getransformeerd.  In de gesloten plattegrond waren de woonkamer en de eetkamer volkomen van elkaar gescheiden. Ook was de riante tuin niet bereikbaar vanuit de woonkamer. Deze geslotenheid is in dit ontwerp getransformeerd tot een open plattegrond. Op een natuurlijke manier zijn de woonkamer en woonkeuken nu met elkaar verbonden, zonder dat je verdrinkt in de grote ruimte. Door meerdere nieuwe schuifdeuren staan alle leefruimtes nu volop in verbinding met buiten. In de omgeving van Apeldoorn staat deze eenvoudige woning op een grote lap grond. De verbouwing zorgt er voor dat de bewoners nu ook echt van die ruimte kunnen gaan genieten.

Karakter buiten en karakter binnen

Een grote ruimte is niet automatisch een prettige ruimte. Bij het ingrijpen in een bestaande woning is het daarom de kunst de nieuwe ruimte ook een nieuw karakter te geven. Dat moet wél aansluiten op het karakter van de bestaande woning. In deze woning is dat bereikt door overgangen tussen ruimtes te accentueren. Dit voorkomt dat de nieuwe ruimte te groot wordt voor de bescheiden gedimensioneerde woning. Ook aan de buitenzijde zijn de nieuwe aanbouw en veranda zorgvuldig vormgegeven. Het effect is dat deze niet gaan concurreren met het oorspronkelijke woonhuis. Dit is bewerkt door de aanbouw en de veranda te laten verspringen ten opzichte van elkaar.

Zowel binnen als buiten sluiten ruimtes op elkaar aan en lopen in elkaar over. Daardoor is er overal ruimte, maar wordt de ruimte nergens massaal of onpersoonlijk. Verder is uiteraard nagedacht welke uitstraling de verbouwing van een landelijke woning op moet leveren. Daarin viel de keuze op warme materialen die de vorm van de ruimte benadrukken, zonder dwingend te worden. Karakter buiten en karakter binnen sluiten  op deze wijze naadloos op elkaar aan.

Ontwerpen vanuit het budget

Belangrijk voor Tijmen Bos Architecten is om te ontwerpen vanuit het budget. Zo hadden de opdrachtgever in eerste instantie aangegeven een grotere uitbouw te willen. Tijdens het ontwerpen bleek echter dat alle wensen ook in een kleiner oppervlak realiseerbaar waren. Dus hebben we het ontwerp niet groter gemaakt dan nodig. Ook is in het ontwerpen van de plattegrond en het openbreken van de constructie rekening gehouden met grote constructieve ingrepen. Zo komen er in de keuken kolommen. Die maken de constructie eenvoudiger. Maar de kolommen passen óók naadloos in de ruimte en zorgen precies voor de sfeer waar de opdrachtgevers naar zochten.  Heeft u ook plannen voor de verbouwing van een landelijke woning, en bent u op zoek naar een architect die na een 1e gesprek aanvoelt hoe uw droomwoning er uit kan zien?  Zet dan de 1e stap en neem contact op met Tijmen Bos Architecten!

 

Tags