Tijmen Bos Architecten | Verbouwing begint met een ontwerp voor transformatie woning
Verbouwing begint met een ontwerp - vrijstaande woning - modern - hout accent- wit - Apeldoorn - ©Tijmen Bos Architecten

Verbouwing begint met een ontwerp

Elke verbouwing begint met een ontwerp. Ook voor deze gedateerde vrijstaande woning in Apeldoorn. Want gedateerd of niet, de woning biedt interessante mogelijkheden. Een schetsontwerp maakt duidelijk hoe de bestaande constructie aangepast kan worden aan de wensen van de opdrachtgevers. Meer ruimte en een moderne uitstraling zijn het resultaat.

Wanneer is een architect nodig?

Stel, u ziet een huis met een karakter dat u aanspreekt. Maar enkele belangrijke onderdelen van uw “Programma van Eisen” passen er niet in. Dat houdt u niet tegen. U heeft al snel allerlei ideeën over hoe het huis aangepast zou kunnen worden. Maar ideeën, zelfs goede ideeën, zijn nog geen ontwerp. Dus wanneer is een architect nodig? Wanneer ideeën vertaald moeten worden naar een ontwerp. Dan kunt u zien of uw ideeën samen een geheel vormen. En of dat geheel u aanspreekt.

Verbouwing berekenen

Als er een ontwerp is kan de aannemer zien hoe hij aan het werk moet gaan. Dan wordt het ook mogelijk om de kosten van de verbouwing te begroten. In het ontwerp proces werkt Tijmen Bos Architecten van grof naar fijn. Een ruwe raming wordt een ruwe begroting. En die begroting kan dan steeds verder worden ingevuld. Datzelfde geldt voor de constructeur. Met een schetsontwerp wordt duidelijk waar de constructie moet worden aangepast. Met behulp van een schetsontwerp kan zo op een concrete manier de verbouwing worden uitgerekend. Dus omdat het belangrijk is dit soort berekeningen op iets concreets te baseren, zeggen wij dat een verbouwing begint met een ontwerp.

Bouwen zonder vergunning

Dan is er de vraag of er een vergunning nodig is. Het bouwen zonder vergunning kan voordelen bieden. Er zijn geen legeskosten verschuldigd. Dat is vaak tussen de 2% en 4% van de aannemerskosten. Dus bij een grote verbouwing kan dat serieus geld schelen. Ook is er minder kans op bezwaren van omwonenden, wat een voordeel kan zijn.

Maar de mogelijkheden voor het vergunningsvrij bouwen zijn niet oneindig. Ook hier gelden grenzen, die per situatie of locatie kunnen verschillen. (Hier vind u meer informatie over vergunningsvrij bouwen.) En dan is de vraag of uw wensen daar binnen passen. Daarom is het goed om ook te weten wat er mag binnen de regels van een bestemmingsplan. Soms overlappen die twee. Door goed te luisteren naar uw wensen en behoeftes, helpen wij u, om optimaal van de regels gebruik te maken. En dat optimum wordt zichtbaar in een ontwerp. En dus zeggen we: verbouwen met een vergunning of verbouwen zonder een vergunning? Een verbouwing begint met een ontwerp!

Verplichtingen bij een verbouwing

Maar ook in het geval dat u vergunningsvrij kunt bouwen, zijn er enkele verplichtingen bij een verbouwing waar u aan dient te voldoen. Wat u bouwt moet namelijk altijd voldoen aan het bouwbesluit. Dan gaat het over regels met betrekking tot veiligheid (denk aan de constructie), gezondheid en bruikbaarheid. Tijmen Bos Architecten zet uw ideeën om in een ontwerp. Tekeningen van plattegronden, doorsnede en gevels die getoetst kunnen worden aan het Bouwbesluit.

Ook uw verbouwing begint met een ontwerp

Heeft u ideeën? Heeft u wensen? Hier kunt u voorbeelden zien van door ons ontworpen verbouwingen. Wij denken niet in standaard oplossingen, maar bieden elke keer een ontwerp op maat. Dus als u wil beginnen met verbouwen, neem dan contact op met Tijmen Bos Architecten. Dan helpen wij om uw verbouwing te beginnen met een ontwerp!

Voorbeelden schetsontwerpen waarmee andere verbouwingen begonnen

Tags