Tijmen Bos Architecten | traditionele woning verduurzamen met moderne architectuur

Traditionele woning verduurzamen met moderne architectuur

“Kun je onze traditionele woning verduurzamen met moderne architectuur?” Dat was de vraag die de opdrachtgevers op tafel legden. Hun woning bevind zich op een prachtige plek, met veel ruimte en uitzicht achter de achtertuin. Maar de traditioneel gebouwde jaren 80 woning (zie foto onderaan) beperkt de mogelijkheden om optimaal van de plek te kunnen genieten. Om van die belemmeringen verlost te worden, zal een forse ingreep nodig zijn. De opdrachtgevers willen die ingreep aangrijpen om de woning te verduurzamen. Daarbij ligt het ambitieniveau héél hoog. Gekeken wordt of de woning in de toekomst energie-neutraal kan worden.

Bestaande woning verduurzamen

Allereerst begint het bestaande woning verduurzamen met het extra isoleren van de gevels. Tegen het metselwerk wordt isolatie geplaatst, die met stucwerk wordt afgewerkt. Vervolgens wordt extra isolatie op het dak wordt gecombineerd met het plaatsen van zonnepanelen. Het hele zadeldak wordt voorzien van ca. 50 zonnepanelen met oost-west oriëntatie. Daartoe wordt het gerenoveerde dak doorgetrokken over de bestaande wolfseinden heen. Enerzijds gaat met deze maatregelen het energie verbruik omlaag. Anderzijds wordt een heel groot deel van de benodigde energie duurzaam opgewekt. Deze traditionele woning verduurzamen zal ook verder uitgewerkt worden in duurzamere installaties, zoals inductie koken en warmteterugwinning bij de douche.

Moderne make-over voor een jaren 80 woning

Om van binnen beter van de omgeving te kunnen genieten, is extra ruimte nodig. Hiervoor wordt de oorspronkelijke aanbouw vergroot voor de keuken en eetkamer. Behalve ruimer, krijgen deze ruimtes hierdoor ook meer ruimtelijkheid. Dat zorgt voor een moderne make-over voor een jaren 80 woning. Tijdens de verbouwing wordt de aanbouw voorzien van hoogwaardige isolatie. Ook wordt de ongeïsoleerde vloer op zand vervangen door een goed geïsoleerde vloer.

Zomerzon en winterzon

De belangrijkste gevel van de aanbouw is op het zuidwesten gericht. Hier is het verschil tussen zomerzon en winterzon sterk voelbaar. Daarom komt er vóór de gevel een strak vormgegeven luifel van ongeveer een meter breed. Dat zorgt ervoor dat deze de zomerzon tegenhoudt, maar laat de winterzon, en -warmte, wel naar binnen laat! Verder komt er buiten de eetkamer een louvre-dak. Omdat een permanent dak teveel licht uit de eetkamer zou weghalen op dagen dat het niet zo licht is. Een louvre dak biedt de mogelijkheid om de hoeveelheid licht in te stellen naar de behoefte van het moment.

Modernistisch ontwerp

Bijzonder belangrijk in dit project is de verbinding tussen binnen en buiten. Het ontwerp van de aanbouw en de buiten zonwering zorgen voor een rijke variatie in overgangen tussen de woning en de tuin. Elke plek – keuken, eetkamer en veranda – heeft zijn eigen soort overgang tussen binnen en buiten. Het resultaat daarvan is een modernistisch ontwerp. Voor Tijmen Bos Architecten betekent dat niet een kille materialisering met strenge vormen, maar juist een open uitstraling met een gevarieerde, vriendelijke beleving.

Uw traditionele woning verduurzamen met moderne architectuur?

Tijmen Bos architecten combineert graag het nuttige met het aangename. Dat is vakwerk en vraagt een benadering op maat. Wilt u uw bestaande woning of traditionele woning verduurzamen, wilt u dat combineren met een modern woning ontwerp, neem dan contact met ons op!

 

De bestaande woning heeft nog een iets traditionelere uitstraling.

Tags