Tijmen Bos Architecten | verbouwing woning in Raalte : traditioneel wordt modern

VERBOUWING WONING RAALTE

METAMORFOSE

Je zult het aan de foto’s niet zien, maar waar je naar kijkt is een verbouwde woning.

Meer ruimte, veel – echt heel veel – duurzamer én een totaal ander uiterlijk. Waarom dan niet nieuw bouwen? Omdat de opdrachtgevers door hadden dat de bestaande woning een rups was, met de potentie om een vlinder te worden.

De bestaande plattegrond is in wezen onveranderd, maar verruimd op die plaatsen waar de woonwensen van de opdrachtgevers daar om vroegen.

De hele woning is geïsoleerd, waardoor de gevels nu een R-waarde hebben van minimaal 5,0. Samen met de luchtwarmtepomp (i.c.m. vloerverwarming op begane grond en verdieping) en de zonnepanelen, betekent dit dat, ondanks dat de woning zo’n 30% groter is geworden de energiekosten aanzienlijk lager zullen liggen dan voorheen.

Ook duurzaam is de keuze om, afgezien van achtergevel en dak, de volledige hoofddraagconstructie intact te laten.

Alle bovenstaande feiten zouden echter betekenisloos zijn als het ontwerp een lelijke woonmachine was geweest. Maar hoewel de wens een totale make-over was, is daarbij wél voortgeborduurd op de kwaliteiten van de bestaande woning. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin het momenteel populaire thema van witte gevels met anthraciete details, toch een eigen karakteristieke draai heeft gekregen. Het resultaat is een eigentijdse woning die al langer meegaat dan je zou verwachten en die klaar is voor een nog langere toekomst!

View project