Tijmen Bos Architecten | CARPORT | Tijmen Bos Architecten

CARPORT

Is het ontwerpen van een carport onder je stand als architect? Mijn antwoord?

“Er zijn geen onbelangrijke details.”

De opdrachtgevers zijn zelf beiden professioneel bekend met bouwkundige projecten. Dus toen ze eenmaal besloten hadden dat er een voorziening voor de auto’s zou komen, wisten ze ook dat ze alle mogelijke beslissingen in het ontwerpproces bewust wilden maken.

Voor het ontwerp waren twee uitgangspunten: de overkapping moest ruimte bieden aan twee auto’s en, bij voorkeur, voorzien worden van een begroeid dak.

In het ontwerpproces dat volgde zijn in elke fase telkens allerlei varianten in overweging genomen. Voor de hoofdvorm van het dak, voor de dakconstructie, voor de hoofddraagconstructie, voor de materialisering, voor het type begroeide dak, voor de detaillering en voor de exacte locatie. En waarschijnlijk voor nog wel meer. Het mooie van zo’n proces is dat, doordat zoveel beslissingen bewust worden uitgewerkt, er op elk niveau mogelijkheden blijken te bestaan waarvan ik én de opdrachtgevers niet het bestaan vermoedden.

Zo is uiteindelijk een bescheiden ontwerp ontstaan met toch een geheel eigen identiteit, dat desondanks goed aansluit bij de woning.

Vervolgens is het ontwerp tot in de puntjes perfect uitgevoerd door Bouwbedrijf De Haan Diepenveen. Daar wordt een architect blij van!