Tijmen Bos Architecten | Bosvilla getransformeerd met natuursteen en glas

Bosvilla getransformeerd met natuursteen en glas

Op de Veluwe is een bosvilla getransformeerd met natuursteen en glas. Het oorspronkelijke ontwerp van ruim een eeuw oud heeft vrij kleine ramen. Daardoor ervaar je, als je binnen bent, heel weinig van de prachtige omgeving. De opdrachtgevers wensten daarom een sterke verbinding met de tuin te realiseren. Tijmen Bos Architecten ontwikkelde een aanbouw waarmee de verbinding tussen binnen en buiten het centrale thema van de villa vormt.

Van delen tot een geheel

Naast een aanbouw voor de leefkeuken, zijn ook de bestaande veranda en schuur meegenomen in het ontwerp. Hierdoor ontstaat één geheel dat aansluit op de ruimte maat van de tuin. Zowel binnen als buiten is er nu ruimte voor allerlei verschillende plekken met verschillende karakters, zonder dat de ruimte versnipperd raakt. In plaats van een oorspronkelijke woning + een aanbouw + een veranda + een schuur, staat er een woning met één aanbouw. Deze rust zorgt ervoor dat je echt het bos ervaart, in plaats van een tuin met bomen erin.

Materialen met karakter

De gevels van de moderne aanbouw zijn uitgevoerd in ruw natuursteen, en bevatten grote openingen. Deze zijn gevuld met ranke stalen kozijnen. Het effect is dat de gevel een sterk beschermend karakter heeft, zonder het contact tussen de woning en de tuin te belemmeren. Het ruwe natuursteen mooi aan op de wilde bosrijke omgeving. Deze wildheid komt daardoor tot vlak bij de woning. Wat het contrast tussen de beschutting binnen en de natuur buiten benadrukt. Niet alleen een mooi vorm is belangrijk voor een ontwerp. Ook de materialisatie is cruciaal. Door goede keuzes te maken is deze bosvilla getransformeerd met natuursteen en glas.

Binnen en buiten lopen in elkaar over

Het specatulairste onderdeel van het ontwerp bevindt zich bij de belangrijkste ruimte van de aanbouw. De overhoekse schuifpui bij de eettafel, stelt de bewoners in staat om, vanuit de beschutting van hun villa, toch het bos te beleven. Het gebeurt regelmatig dat de eekhoorntjes vlak langs het glas rennen, op nog geen 1,5 meter afstand! Wanneer als de schuipui open gaat, verdwijnt de hoek, en wordt het bos onderdeel van de eetkamer, en de eetkamer onderdeel van het bos.

Daglicht

De diverse gevelopening zorgen voor uitzicht. De grote hoekpui verbindt binnen en buiten. Kleinere openingen bieden meer beschutting. Maar naast uitzicht is er ook behoefte aan daglicht. De leefkeuken die is ontstaan is vrij diep. Gevelopeningen kunnen (mede vanwege de oriëntatie) het daglicht niet diep genoeg binnenlaten. Een ruimte kan nog zo mooi gemaatvoerd zijn. Maar als het grauw en donker is, komt dat niet uit de verf. Daarom is er boven de eettafel een lichtstraat geplaatst. Hiermee kan het daglicht op alle gewenste plekken binnenkomen. Om oververhitting te voorkomen, is deze lichtstraat voorzien van buitenzonwering, en kunnen twee van de vier delen open.

Ruimte, licht, karakter en plek

Met verschillende plekken – woonkamer, keuken, slaapkamer, tuin. Met verschillende ritmes – dagen, weken en seizoenen. Zo bieden we ruimte aan onze verschillende behoeften. In onze ontwerpen scheppen wij plezier in het vormgeven van de mix van verbinding én scheiding tussen binnen en buiten, die bij onze opdrachtgever past. Dan kunt u leven met binnen én buiten!

Is een brainstormsessie iets voor u? Neem dan contact op met Tijmen Bos Architecten voor het verbouwen van een woning of villa! We denken dan met u mee, over licht, ruimte karakter en plek, , op welke wijze binnen en buiten op harmonieuze wijze met elkaar verbonden kunnen worden.