Tijmen Bos Architecten | Hoe ontwerp je een loft ? Deel 1 | Tijmen Bos Architecten

Hoe ontwerp je een loft ? Deel 1

Kort gezegd, het gaat om de ruimte
Dát is het meest karakteristieke aan een loft. En dus het belangrijkste bij het ontwerpen van een loft. De ruimte als geheel, die om alles wat erin staat heen ‘stroomt’, zoals banken, keukens, kasten, kolommen, installatieleidingen en trappen…
En het is eigenlijk heel simpel: de ruimte wordt gevormd door 1) de wanden, 2) de vloer en 3) het plafond. Oftewel: het gaat, oneerbiedig gezegd, om de schil. De eerste regel bij het ontwerpen van een loft is dus dat de schil goed zichtbaar moet zijn, zodat je de volledige maat van de ruimte als één geheel kunt ervaren.
 
Wanden, vloer en plafond, dit zijn de belangrijkste onderdelen van de loft. En dus zie je bij lofts dat déze onderdelen een grote rijkdom en variatie kennen in kleur, materiaal, structuur of constructie. Want dáármee geef je een ruimte smaak en sfeer. Heel kort samengevat zou je kunnen zeggen dat wanden, vloer en plafond zelf een meubelstuk zijn geworden.
En dat verklaard waarom met gaten, scheuren en andere onregelmatigheden in een loft helemaal geen probleem zijn. In een andere stijl vormt de schil de achtergrond voor de ruimte. Bij een loft mogen wanden, vloer en plafond gezien worden als object an sich.
 
Als je dus een loft wil ontwerpen, probeer dan wanden, vloer en plafond de grootst mogelijk maat te geven, want dat maakt de ruimte groter. En laat/geef ze hun eigen karakter, misschien wel inclusief onregelmatigheden. Zodat dat de eerste meubelstukken in je loft zijn.
 
Mocht je verder willen praten over hoe jullie je loft vorm willen geven, neem dan gerust contact op. Ik vind lofts fantastisch en denk graag mee! Deel 2 van “Hoe ontwerp je een loft?” vind je hier.
 
In de volgende voorbeelden zie je een paar hele verschillende lofts. Maar je ziet ook, dat bij elk van die ruimtes de schil het de karakter van de ruimte bepaalt, waarin vervolgens alle andere onderdelen hun plek vinden.
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -1- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : Naiztat & Ham Architects
 
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -3- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : Studio Rivelli Architects, New York
 
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -5- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : MINIM, Barcelona
 
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -6- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : Ando Studio, Israel
 
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -4- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : Heb ik niet kunnen achterhalen
 
Het gaat om de ruimte! Hoe ontwerp ik een loft -2- Tijmen Bos Architecten
Ontwerp : Heb ik niet kunnen achterhalen
 
Ik heb geprobeerd de ontwerpers van deze fantastische ruimtes te achterhalen, maar dat is niet bij alle afbeeldingen gelukt. Als u weet wie de ontwerpers zijn, hoor ik het graag van u, zodat ik het kan vermelden. Zij hebben hard gewerkt voor een fantastisch resultaat en hebben er (letterlijk) recht op om genoemd te worden.

Tags