Tijmen Bos Architecten | WOONWENSEN EN HET PROGRAMMA VAN EISEN | Tijmen Bos Architecten

WOONWENSEN EN HET PROGRAMMA VAN EISEN

Hoe wilt u wonen? Wat voor ruimte wenst u? Hoe wilt u de ruimte gaan gebruiken? En met welke sfeer? Licht, donker, open & ruim, of besloten en knus? Het is goed om te weten wat u nu precies wilt. En om te weten wat u absoluut niet wilt!
Het overzicht van uw wensen hoeft niet alleen uit een lijstje te bestaan, maar ook uit beelden en schetsen. Tip, zoek beelden op internet of in tijdschriften en verzamel die in een map of in een collage (beelden zeggen soms meer dan woorden).
Samen met u gaan wij uw wensen lijst omzetten in het Programma van Eisen (afgekort: P.v.E.); duidelijk toetsbare wensen en eisen waar het ontwerp aan moet gaan voldoen.
Vragen die u uzelf kunt stellen:
– Hoeveel ruimte wenst u? Denk aan lengte en breedte. Maar ook aan oppervlakte, hoogte en afstand.
– Hoe moeten ruimtes met elkaar in verbinding staan? Wat voor contact wilt u met een raam of de tuin?
– Welke materialen en afwerkingen vind u mooi voor muren & wanden, vloeren en plafond, deuren en kozijnen?
– Welk karakter moet uw huis hebben? Welke sfeer? Het voordeel van woorden als bijvoorbeeld ‘knus’, ‘geborgen,’ of ‘modern,’ is dat ze op vele verschillende manieren kunnen worden ingevuld. Dat bevrijdt u van de verplichting om aan één beeld vast te houden. Eigenlijk zijn er altijd meer manieren uw thuis te ontwerpen.
– Het klinkt misschien gek, maar zet ook eens op een rij wat u niet wilt, niet mooi vindt, welke sfeer u juist niet wilt hebben en welke logistiek voor u onprettig is.
– Als u dan al dit soort ideeën hebt verzameld, probeer dan al die ideeën te ordenen. Wat is belangrijk? Wat eigenlijk niet zo?
– Wijs eens de drie belangrijkste ideeën aan? Wat zijn de kernwaarden die voor u van een huis, een thuis maken.  En zijn die voor iedereen hetzelfde?
Wanneer er een beeld is van alle wensen, is het tijd om te gaan kijken naar wat mogelijk en haalbaar is.
 
Het hier getoonde moodboard  is vervaardigd door YAM-studios, London. Voor meer mooie moodboards zie : www.yamstudios.com. Dit beeld is met toestemming van de eigenaar gebruikt.